Zimní pneumatiky: Proč jsou tak důležité a jaký je náš výběr TOP 3?

Zimní pneumatiky

Zima se blíží mílovými kroky, což pro řidiče znamená jediné – přezutí letních pneumatik na zimní. Týká se to i vás, ale nevíte přesně, od kdy a za jakých okolností jsou zimní pneumatiky povinné? A navíc netušíte, který model nabízí skvělé vlastnosti za přijatelnou cenu? Odpovědi se dozvíte v následujících řádcích!

Od kdy musíte mít zimní pneu?

Zimní pneumatiky jsou v České republice povinné v období od 1. listopadu do 31. března. Zákon č. 133/2011 Sb. o provozu na pozemních komunikacích platí pro všechna motorová vozidla na silnicích všech tříd, a to za předpokladu, že je vozovka pokryta souvislou vrstvou sněhu, námrazy nebo ledu, případně tehdy, kdy je pravděpodobné (a lze předpokládat), že daná situace během jízdy nastane.

Řidiči nesmí bez zimních pneumatik vyrazit na cesty v momentě, kdy venkovní teplota klesne pod 4°C, prší, mrholí nebo sněží při nízkých teplotách, teplota mostních konstrukcí klesne pod bod mrazu.

Nepodceňujte význam zimního obutí

Debata ohledně významu zimních pneumatik patří ke každoročnímu řidičskému folklóru. Naštěstí se zdá, že většina řidičů o jejich významu nepochybuje. V českých podmínkách sice cesty nejsou v takovém stavu jako na severu Evropy, ale přesto je použití kvalitních zimních pneumatiky velmi důležité.

Nechcete-li během zimy ohrozit sebe a ostatní účastníky silničního provozu, s výměnou pneumatik neváhejte. Zimní pneumatiky mají jiný dezén (efektivněji odvádí vodu), který předchází vzniku akvaplaningu a zároveň i chemické složení použité pryže. Výrobci využívají speciální měkčí směsi, ve kterých je vysoký podíl siliky a mnohdy i skelných vláken. Tyto složky zajišťují stabilní adhezní vlastnosti i při nízkých teplotách. Jinými slovy – zimní pneu netvrdnou tak jako letní.

Jak vybrat nejlepší zimní pneumatiky?

O tom, že je zimní obutí důležité, nemůže být pochyb. Ale jak vybrat ten správný model, který bude plně odpovídat charakteru vaší jízdy? Skvělým vodítkem jsou objektivní testy zimních pneumatik, které provádí odborníci z renomovaného e-shopu pneumatiky.cz.

I my jsme si vybrali několik favoritů, v jejichž případě neprohloupíte:

Goodyear UltraGrip Performance Gen-1

Jednou z horkých novinek pro rok 2015 jsou zimní pneumatiky Goodyear UltraGrip Performance Gen-1, které jsou určeny především pro majitele výkonnějších vozů a SUV. Výrobce se postaral o skvělou trakci a brzdné vlastnosti za zhoršených podmínek na namrzlé či zasněžené komunikaci. K výhodám patří také indikátor opotřebení a zvýšená odolnost vůči aquaplaningu. Jde o perfektní výzbroj do nepříznivého počasí a vyváženou ovladatelností mezi jízdou na sněhu a suchu. Prevencí proti prokluzování kol jsou hydrodynamické drážky.

Nokian WR D4

Brzdění na mokré vozovce není příjemné, ale s prvními pneumatikami s označením A v dané disciplíně to jde mnohem lépe. Zimní pneu Nokian WR D4 má i další výtečné vlastnosti v podobě vynikající přilnavosti na sněhu, nízkého valivého odporu a zanedbatelné hlučnosti. Dezén je perfektně propracovaný a každý prvek má svou funkci. Vzhledem k široké škále velikostí je model WR D4 optimálním řešením pro většinu automobilů. Chcete-li si užít extrémně stabilní jízdu, máte ji mít!

Dunlop Winter Sport 5

Posledním mohykánem, kterého jsme zařadili do letošního top 3 výběru, jsou zimní pneumatiky Dunlop Winter Sport 5. Novinka nabízí nadprůměrnou ovladatelnost vozidla, velmi efektivní výkon na sněhu a zvýšenou ochranu vůči vzniku aquaplaningu. K tomu si připočtěte snížení spotřeby, přilnavost na kluzkém povrchu a dostanete špičkové pneumatiky za příjemnou cenu.

Zdroj: pneumatiky.cz

You may also like...

1 Response

  1. Koldovský napsal:

    Dlouho jsem před nástupem zimního období zvažoval, jestli si koupit nové pneumatiky nebo si na auto pořídit ojeté, tedy použité pneumatiky. Jelikož jsem přes zimu spíš sváteční řidič v menším městě (hlavně nákupy), rozhodl jsem se pro použité pneumatiky. Na internetu je spousta prodejců, rozhodně se mi vyplatilo se neukvapit a pečlivě prozkoumávat jednotlivé nabídky včetně obchodních podmínek. Nakonec jsem si vybral e-shop s ojetými pneumatikami http://www.pouzite-pneu.eu/. Na tomto webu jsou v mnoha kategoriích stovky pneumatik a vzhledem k tomu, že jejich provozovnu mám z domova snadno dostupnou, nechal jsem si zakoupené pneumatiky i přezout v jejich pneuservisu. Navíc jsem získal 15% slevu na provedenou práci, takže jsem maximálně spokojený.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.